Fuzia

Fuzia

Az MNB új "Zöld Otthon Program"-ot indít!

2021 októberétől jön az új kedvezményes hitelprogram, melynek célja a magas energiahatékonyságú ingatlanok iránti kereslet erősítése.

A Magyar Nemzeti Bank "Zöld Otthon Program" néven új kedvezményes hitelprogramot indít 2021 októberétől. A Növekedési Hitelprogram részeként 200 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett csomagban a jegybank 0 százalékos kamat mellett biztosít forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatozással és legfeljebb 25 éves futamidővel hitelezhetnek tovább magas energiahatékonyságú, (legalább BB minősítésű) új lakások építésére, vásárlására.

 
A program a lakosság számára hozzáférhető többi állami támogatású hitelekhez képest sokkal magasabb hitelösszeget nyújt a felvevőknek:

a családalapítási hitel és a CSOK összesen 25 millió forintos keretösszegéhez képest ez a konstrukció 70 millió forintos plafonnal kínál államilag támogatott kedvezményes hitellehetőséget.
Ezt tükrözi a program magas induló keretösszege is: a 200 milliárd forintos keret az évente kihelyezett körülbelül 1000 milliárd forint új lakáscélú hitel körülbelül 20 százaléka, és önmagában is több, mint az összes többi állami támogatású új lakáscélú hitelkihelyezés éves 160 milliárd forintos összege.

A program az igénybe vevői számára megkönnyítheti az ingatlanvásárlást, különösen az ingatlanpiaci áremelkedésnek fokozottan kitett régiókban, de a keresleti oldal további támogatása az ingatlanárak további emelkedését is előidézheti.

A program elsődleges célja a magas energiahatékonyságú ingatlanok iránti kereslet erősítése. Viszont a programban előírt legalább BB, vagyis „közel nulla energiaigényű” minősítésnek a jelenlegi ingatlanok nagy része nem felel meg. Pedig 2022 júniusától már csak olyan épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek ebbe a kategóriába esnek.

Az intézkedéssel az MNB további célja, hogy a zöld hitelprogramok gyakorlatát erősítse a magyar bankszektorban.

A teljes cikket itt olvashatja

Ön is napelemes rendszer megvalósításán gondolkodik?💡 Kérjen ajánlatot és kollégánk hamarosan jelentkezik!☀️

 

Kérje ingyenes ajánlatunkat most!

ZölDóra Vlog

„Gondolkodtál már azon, hogy 10 év múlva vajon lesz-e elég ivóvíz? Te is érzékeled, hogy a mezőgazdasági termékek ára már az egekben van? Fontos, hogy tudj róla: Te is tehetsz ellene! Gyere, és keressük meg együtt az okokat és a válaszokat!”

Dóra

Ugrás a Vlogra