Fuzia

Fuzia

ZölDóra Vlog

Fenntarthatóság és környezettudatosság energetikai szempontból, egy kicsit másképp. Minden hónapban jelentkezünk a témákkal kapcsolatos friss, aktuális hírekkel.

2021. szeptember 10.

ZölDóra - Inkognitóban

Napelemes rendszer telepítésén gondolkodsz, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? ☀️ Sokan kíváncsiak, hogy mi is történik ilyenkor, ezért megkértük Dórát, hogy inkognitóban kérjen ajánlatot a FUZIA-tól. Tolmács Árpi, a FUZIA területi értékesítője jelentkezett is nála hamarosan. A videóból megtudhatod, hogy milyen tapasztalatokat szerzett.💚

Szeretnél értesülni az újabb hírekről? Akkor ne felejts el feliratkozni YouTube csatornánkra!🔔 Minden hónapban jelentkezünk a fenntarthatósághoz kötődő friss, érdekes témákkal.♻️

 

☀️ Napelemes rendszer telepítésén gondolkodsz? 💡Kérj ajánlatot és kollégánk hamarosan jelentkezik!: Ajánlatkérés  

👀Kövess minket itt is:

👉 Facebook

👉 Instagram

 

#napelem #napelemrendszer #napenergia #fenntarthatóság #környezetvédelem #zöldenergia #megújuló #energia #mysterycall #inkognitó #telefonhívás #teszt #zöldóra #vpp #fuzia #ajánlatkérés

2021. augusztus 25.

ZölDóra - Lakossági vs ipari naperőmű?

Ti láttatok már napelemparkot közelebbről?☀️ Mi az alapvető különbség és hasonlóság az ipari méretű- és a háztartási méretű kiserőművek esetében? Milyen hatással van egy településre, ha napelempark épül a közelben? Dóra ellátogatott az alcsútdobozi naperőműhöz és Pálinkás Lászlót, a VPP projektfejlesztési menedzserét kérdezte a témával kapcsolatban.🌏

Hogyan épülhet meg egy naperőmű?

2017-ben keresett meg bennünket a tulajdonos azzal, hogy van engedélye és napelempark létesítésére alkalmas területe Alcsútdobozon. Ezt követően megkezdtük a tervezési munkát és 2018-ban építettük meg az erőművet, majd 2 hónap építési munkát követően üzembe is helyeztük. Jelen pillanatban is működik és termeli az energiát ez a naperőmű.

Mi a különbség és a hasonlóság egy ipari naperőmű és azon napelemes rendszerek között, amelyeket a házak tetején látunk?

Egy háztartási méretű- és egy napelemes kiserőmű esetében is fő alkotóelem a napelem, a tartószerkezet és az inverter, illetve az AC-DC kábelezés. Lényegi különbség viszont, hogy egy napelemes kiserőműnél egy betonházas transzformátorállomás kerül lehelyezésre az adott projekt helyszínén. Ez háztartási méretű erőműveknél nem szükséges, ott a hálózatban vannak ilyen műszaki berendezések.

Egy háztetőre telepített kiserőműben is ugyanazok a komponensek, ugyanolyan szilícium alapú monokristályos napelemek  találhatóak, mint egy mai modern, ipari méretű naperőműben. A hatásfokuk megegyezik, de méretük jóval nagyobb. Amíg a földre telepített naperőműveket 500-600 W-os napelemekkel (2,5 m2/napelem) szerelik, addig a háztartási méretű rendszerek 350-400 W-os (1,7 m2/napelem) napelempanelekből állnak. Ezeknél a rendszereknél a napelemek hatásfoka megegyezik, de a méretük különböző. A lényeg az, hogy egy magánház esetében jóval kisebb a tetőfelület, ezért jobban illik hozzá egy kisebb egység teljesítményű és alapterületű napelem. A tervezhetőség és a beépíthetőség is jobban kalkulálható a kisebb alapterületű napelemekből magas hatékonyság mellett.

Egy naperőmű megléte milyen hatással van a településen lakók életére?

Az önkormányzatnak iparűzési adó bevétele származik ebből, tehát anyagi vonzata is van. Ezen túl pedig ha az itt megtermelt energiát a villamos hálózatba betáplálják, akkor ezt akár a településen élő fogyasztók is saját háztartásukban -közvetett úton- hasznosíthatják.

Milyen technológiával készült az alcsútdobozi naperőmű?

Ez az erőmű 2018 tavaszán létesült. Az akkor elérhető egyik legjobb napelempanellel dolgoztunk. Ebbe a fél megawattos naperőműbe 2100 db 285 Wp-es Hanwha Qcell polikristályos napelem került beépítésre. A „tier1” egy nemzetközi mérőszám, amely azt mutatja, hogy egy gyártó hány napelemet forgalmaz. A VPP csak tier1-es listán szereplő napelemszállítókkal dolgozik a megbízhatóság, a garancia és a kiszámíthatóság miatt is.

Az alcsútdobozi kivitelezésen 2018-ban beépített napelemek hatásfoka kb. 17%-os. Egy mai modern monokristályos napelem esetében már kb. 21%-os hatásfokról beszélünk.

Tehát a technológia rohamosan fejlődik ugyanúgy, mint egy mobiltelefonnál. A napelemek felületnyi egységteljesítménye egyre növekszik, ma már 5-600 Wp-es panelek is elérhetőek a piacon.

Miért jó, ha egyre több napelemparkot látunk?

A VPP 2017 óta 88 db fél megawattos kiserőművet telepített. Ezzel kb. 25 millió tonna szén-dioxidtól mentesítette a légkört. Az alcsútdobozi erőmű 770 000 kWh energiát termel egy évben, ez pedig 200 db 4 fős család évi villamosenergia igényét elégíti ki. Ezzel nagymértékben hozzájárul egy fenntarthatóbb, zöldebb jövőkép eléréséhez. 

Ha szeretnél értesülni az újabb hírekről és videókról, iratkozz fel YouTube csatornánkra! 🔔

 

☀️ Napelemes rendszer telepítésén gondolkodsz? 💡Kérj ajánlatot és kollégánk hamarosan jelentkezik!: Ajánlatkérés

 

👀Kövess minket itt is:

👉 Facebook

👉 Instagram

 

#napelem #napenergia #fenntarthatóság #környezetvédelem #zöldenergia #megújuló #energia #ipari #lakossági #hmke #napelempark #naperőmű #napelempanel #tier1 #zöldóra #vpp #fuzia #ajánlatkérés

2021. augusztus 11.

ZölDóra - Szaldó vagy Bruttó?

Mostanában sokszor és sok helyen találkozhattunk a szaldó és a bruttó elszámolással kapcsolatos kérdésekkel. Hirtelen jött a hír, hogy át fogunk állni bruttó elszámolásra, amely sok bizonytalanságot vetett fel. Nemrég azonban kiderült, hogy egyelőre marad a szaldó elszámolás. De vajon meddig lesz ez így? Mi a különbség a két elszámolási forma között?⚖️ Melyik éri meg jobban anyagilag?💰 Van-e határidő, amire figyelnünk kell?⏰ Dóra is szeretett volna tisztán látni a témával kapcsolatban, ezért Németh Gergellyel, a FUZIA üzletág vezetőjével beszélgetett. ☀️

Szaldó vagy bruttó?

Eredetileg 2021. július 1-től megszűnt volna a szaldó elszámolás formája és a bruttó elszámolás vette volna át a helyét azon napelemes rendszerek esetében, amelyeket állami támogatással szerettek volna megvalósítani.

Ez mit jelentett volna a lakosság számára?

Egy nagyon kedvező beruházási lehetőséget veszítettek volna el. Az otthonfelújítási program 50%-os támogatásával és a szaldó elszámolással együtt néhány éves megtérüléssel lehet számolni. Ehhez képest a bruttó elszámolásban ez biztosan hosszabb lett volna. Emellett a jelenlegi villanyszámlák kiváltása is nehézkesebb lett volna és az elosztó hálózati rendszert sem tudták volna energiatárolóként használni.

Mit jelent a szaldó és a bruttó elszámolás? Mi a különbség?

A szaldó elszámolás lényege, hogy a felhasználók számára lehetőség van az éves elszámolásra. Évente egyszer történik meg a villanyóra leolvasása és ilyenkor kerül megállapításra, hogy adott évben több áramot termeltünk, mint amennyit felhasználtunk, vagy a hálózatról vételeznünk kellett. Lesz egy villamosenergia mennyiség, amelyet az év során megtermeltünk, de nem használtunk fel, ezért a külső hálózatra feltápláltunk, illetve egy másik mennyiség, amelyet vételeztünk a hálózatról azokban az időszakokban, amikor nem termelt olyan sokat a napelemes rendszerünk. Ennek évente egyszer történik meg az összevezetése. Ha ez a szaldó mennyiség többletet mutat, az azt jelenti, hogy abban az évben többet termeltünk, mint amennyit vételeztünk. Ezt el tudjuk adni a szolgáltató számára. Ha onnan többet vételeztünk, mint amennyit termeltünk, akkor a szolgáltatótól megvásároljuk a hiányzó mennyiséget.

A szaldó elszámolásban az a jó, hogy ugyanazon az áron tudjuk a villamosenergia szolgáltató felé átadni a nekünk (adott pillanatban) felesleges villamosenergia mennyiséget, mint amikor arra szükségünk van az év másik pontján. Tavasztól őszig általában sokkal többet termelünk, mint amennyit felhasználunk. Téli időszakban kevesebbet tud a napelemes rendszer megtermelni, mint amennyi adott időszakban szükséges.

Ehhez képest a bruttó elszámolási mód azért kedvezőtlenebb, mert ebben az esetben nincs lehetőség az éves elszámolásra. Helyette minden egyes elszámolási ciklusra, negyed órára meg kell állapítani azt, hogy túltermeltünk, azaz nem tudtuk elfogyasztani az általunk megtermelt energiát, vagy pedig vételeznünk kellett a hálózatról.

Miért a SZALDÓ éri meg jobban?

A szaldó elszámolással képesek vagyunk a jelenlegi villanyszámlát kinullázni, mert akkora rendszert tudunk javasolni a vásárlóinknak, amellyel pontosan annyi energiát tudnak megtermelni egy évben, mint amennyit egy átlagos évben elfogyasztanak. Így a szaldójuk közel nulla lehet.

A bruttó elszámolási móddal a lakosság nagy része erre nem lenne képes, mert vagy egy nagyobb rendszert építene és akkor nem kellene villanyszámlát fizetnie, viszont feleslegesen termelne ki a hálózatra. Vagy egy alapméretű rendszert telepíttet, viszont így mindenképpen kellene villanyszámlát fizetnie minden hónapban.

A többség számára mindenképpen a szaldó elszámolás előnyösebb, mert ebben az esetben lehetőségünk van arra, hogy időben teljesen függetlenül vételezzünk és termeljünk, évente egyszeri elszámolással.  

A bruttó elszámolási móddal azok járhatnak jól, akik képesek arra, hogy ugyanakkor vételezzenek, mint amikor a napsütés termel. Viszont a lakosság többségének nem erre van szüksége! A legtöbben felkapcsolják este a lámpát, amikor már nem süt a nap. És télen is használják az elektromos készülékeket, amikor borús az idő. Tehát számukra mindenképpen kötöttség lenne a bruttó elszámolás, hiszen nem tudnának a napsütéstől függetlenül vételezni.

Mit kell tennie annak, aki az otthonfelújítási támogatás felhasználásával szeretne napelemes rendszert? Van valami határidő?

Konkrét határidő nincs. De mindenki számára azt javasoljuk, hogy minél előbb kezdjen bele ebbe a beruházásba, mert jelenleg a szaldó elszámolással egy nagyon kedvező és az otthonfelújítási támogatással egy még kedvezőbb megtérülésű napelemes rendszere lehet.

Egy átlagos család számára szükséges napelemes rendszer néhány év alatt megtérül. Ha nem tudja igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, akkor is 7-8 év alatt biztosan. Ha igénybe tudja venni, akkor ez az idő feleződik, tehát akár 4 év alatti megtérülés is lehetséges.

Ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne tenni egy lépést a zöldebb jövő érdekében, akkor ezt a beruházást célszerű minél előbb elindítania és érdemes kihasználnia az otthonfelújítási támogatás lehetőségét is!

 

Meddig marad ez így?

Nincs biztos információnk arról, hogy az állami támogatást igénybe vevők körében a szaldó elszámolás lehetősége meddig marad meg. Ez egyelőre határozatlan időre szól, tehát nagyon bizonytalan!

Akik viszont saját forrásból tudnak napelemes beruházásba kezdeni, azok számára biztos, hogy 2023. év végéig a szaldó elszámolás marad érvényben.

 

Ha szeretnél értesülni az újabb hírekről és videókról, iratkozz fel YouTube csatornánkra! 🔔

 

☀️ Napelemes rendszer telepítésén gondolkodsz? 💡Kérj ajánlatot és kollégánk hamarosan jelentkezik!: Ajánlatkérés

 

👀Kövess minket itt is:

👉 Facebook

👉 Instagram

 

#napelem #napenergia #fenntarthatóság #környezetvédelem #zöldenergia #megújuló #energia #megtérülés #zöldóra #bruttó #szaldó #otthonfelújítási #támogatás #határidő #vpp #fuzia #ajánlatkérés

2021. július 29.

ZölDóra - Miért a napenergia?

Ha a globális felmelegedésről beszélünk, akkor mindig nagyon távoli tájak jutnak az eszünkbe. De mi a helyzet velünk? Valóban aggódnunk kellene miatta? 🌏 Dóra ezúttal Kőrös Gáborral, a VPP cégcsoport megújuló energia üzletág vezetőjével beszélgetett.

Tényleg nem lesz víz 10 év múlva?💧

Nézzük meg egy átlagos, 4 tagú magyar család napi vízfogyasztását:

-          fürdőzéssel kb. 100-120 liter,

-          mosással 40-60 liter,

-          WC öblítésével kb. 10-15 liter,

-          kézmosással 3-5 liter,

-          kézi mosogatással 40-60 liter,

-          gépi mosogatással 10-15 liter,

… tehát összesen kb. 500-600 l vizet fogyaszt el egyetlen nap alatt. Ez "csak" a közvetlen igényünk... Viszont a víz hiánya más területeken is egyre inkább megmutatkozik.

A csapadék csökkenése mit okoz az életünkben?💦

A csapadék mennyiségének csökkenése a Kárpát-medencében elsősorban az elsivatagosodás folyamatát fogja előremozdítani. Magyarország mezőgazdasági termékek előállításában jeleskedő ország. Ha ez a húzóágazatunk a jövőben jelentősebb vízutánpótlásra szorul, akkor az természetesen növelni fogja a mezőgazdasági termékek árát. Ez valószínűleg versenyhátrányt fog jelenteni a világpiacon Magyarország számára.

Itt a Kárpát-medencében is láthatóak azok a változások, amelyeket a klíma megváltozása okoz. Mindannyian tapasztalhattuk pl. azt, hogy a „fehér karácsony” jelensége az elmúlt 10-15 évben gyakorlatilag eltűnt az életünkből.

Pontosan mit értünk az üvegházhatás fogalma alatt, és mit tehetünk ellene?

A klíma megváltozását az ún. üvegházhatású gázok nagymennyiségű megjelenése okozza, amelyek a légkörbe kerültek. Ezek között sokfajta hatóanyag van, de a legfontosabb a szén-dioxid. Az üvegházhatást tulajdonképpen ez váltja ki.

A szén-dioxid termelésünket hogyan tudjuk csökkenteni?

A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése érdekében a legfontosabb dolog a megelőzés! Ugyanakkor a már légkörben lévő szén-dioxidot is meg lehet kötni. Erre léteznek különböző ipari technológiák. Viszont ami mindannyiunk számára elérhető, az mégiscsak az, hogy a jelenlegi CO2 kibocsátásunk mennyiségét csökkentjük.

… És ekkor lépnek be a képbe a megújuló energiák!

A megújuló energiaforrások szén-dioxid kibocsátása nélkül képesek villamosenergiát, vagy primer energiát előállítani. A legnagyobb szennyező a Földön az energia előállításának folyamata. Ezt korábban fosszilis energiahordozókból állították elő. A jövőben várható, hogy a megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret nyernek majd azt az előnyüket kihasználva, hogy nem terhelik további üvegházhatású gázokkal a Föld légkörét.

Pontosan milyen megújuló energiákat ismerünk?🌱

Ilyen a Föld hője, a víz energiája, a biomassza vagy bioenergia, a nap- és a szélenergia.

A Föld főjének hasznosítása manapság egyre népszerűbb megújuló energiaforrás, ugyanakkor van egy jelentős beruházási költsége. A vízenergia hasznosítása, vagy a szél energiájának hasznosítása egy régebbi, történelmi hagyományokra alapozott megújuló energia hasznosítás. Ma már mondható, hogy modern szélerőművekkel nagyon komoly mennyiségű energia állítható elő. Vízerőművek tekintetében Magyarország egy szegényebb erősforrásokkal rendelkező ország, hiszen nekünk nincsenek olyan nagy esésű, nagy vízhozamú folyóink. Ha mindent összevetünk, akkor azt látjuk, hogy a napenergia az a megújuló energiaforrás, amely előtt nagyon fényes jövő áll.

Miért a napenergia felhasználása a legmegtérülőbb?☀️

Ha a villamosenergia termelést vizsgáljuk, akkor látható, hogy ipari méretben a nappal és széllel termelhető villamosenergia ára a legversenyképesebb.

Ezzel szemben a fosszilis energiahordozókból, vagy a nukleáris energiahordozókból előállított villamosenergia ára mindenképpen magasabb. Amit ebben az esetben még figyelembe kell vennünk:

-          azok a kibocsátással járó plusz költségek, illetve azok hozadékai,

-          az externális költségek,

-          vagy az atomenergiánál a hulladék tárolásának a költsége.

Hogyha ugyanezt vizsgáljuk a magánszemélyek esetében, akkor elmondható, hogy a napenergia hasznosítására használt eszközök, mint

-          a napelempanelek,

-          tartószerkezetek,

-          inverterek

telepítése viszonylag egyszerű folyamat. Hogyha van egy olyan alkalmas tájolású tető, illetve olyan villamoshálózat, amely lehetőséget ad a villamosenergia betáplálására, akkor egy ilyen beruházás könnyen és gyorsan kivitelezhető, ráadásul megtérülő befektetésnek számít.

Ha tetszett a cikk és szeretnél értesülni az újabb hírekről és videókról, iratkozz fel YouTube csatornánkra! 🔔

 

☀️ Napelemes rendszer telepítésén gondolkodsz? 💡Kérj ajánlatot és kollégánk hamarosan jelentkezik!: Ajánlatkérés

 

👀Kövess minket itt is:

👉 Facebook

👉 Instagram 

 

#napelem #napenergia #napelempanel #inverter #tartószerkezet #fenntarthatóság #környezetvédelem #zöldenergia #megújuló #energia #megtérülés #globális #felmelegedés #üvegházhatás #csapadék #zöldóra #vpp #fuzia #ajánlatkérés

2021. július 13.

ZölDóra - Elindultunk!

Gondolkodtál már azon, hogy 10 év múlva vajon lesz-e elég ivóvíz? Te is érzékeled, hogy a mezőgazdasági termékek ára már az egekben van? Fontos, hogy tudj róla: Te is tehetsz a Föld és a klíma védelméért! 🌏⁠⁠ Megújuló energia, fenntarthatóság, szén-dioxid-termelés, szén-monoxid-kibocsátás, üvegházhatás…♻️ És persze 2050-re klímasemlegessé szeretnénk válni…

Mire van szükségünk a karbonsemlegesség eléréséhez?

Manapság egyre többször találkozunk a környezettudatossághoz kötődő fogalmakkal. És mégis sokszor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy „Én mégis mit tehetek a globális felmelegedés ellen? Egyáltalán nekem foglalkoznom kell ezzel? Ha bio paradicsomot veszek, az elég? Vagy ha kocogva járok be dolgozni, akkor majd jobban fognak szeretni az emberek?”

Nagyon sok módja van ma már annak, hogy környezettudatosak legyünk.

A környezettudatosság ára

„Ha sokáig nem süt a Nap, akkor hidegben maradok? Népszerű ez már? És mennyibe kerül? Jó lenne, ha elmagyarázná valaki, hogy ez hogyan is működik! A napelem és a napkollektor az ugyanaz, vagy valami más?”

Teljesen normális, ha felmerülnek benned kérdések! Ilyenkor csak beírod a Google-ba és máris kijön, a Wikipédia szócikke: https://hu.wikipedia.org/wiki/Napelem Te sem érted azonnal? Nem vagy egyedül! 🙂

 

Bennetek is maradtak még kérdések?

Markó Mónikával, a FUZIA marketing munkatársával ebben a blogban és a videócsatornánkon segítünk nem csak az alapfogalmakat érthetővé tenni, de jól választani is!

A napkollektor meleg vizet állít elő napenergia segítségével.

A napelem villamosenergiát termel, amellyel az elektromos berendezéseink működnek.

A napelemes rendszereket úgy tervezik, hogy egy általános energiaszükségletet lefedjenek. Nyáron jellemzően több a napsütéses órák száma, így a napelemes rendszerünk többet termel, mint amennyi energiát el tudunk fogyasztani. Ezt a többletenergiát a külső hálózatba betápláljuk, amely számunkra egyfajta energiatárolóként viselkedik. Télen, amikor kevesebb a napsütéses órák száma, a napelemes rendszerünk kevesebbet termel, mint amennyi energiára szükségünk lehet, ilyenkor a betáplált energiát visszavételezzük a külső hálózatról. A be- és visszatáplált energia mennyiségét az ún. „Ad-Vesz mérőóra” rögzíti. Ennek alapján tudunk elszámolni az energiaszolgáltatónkkal és ezt nevezzük SZALDÓ elszámolásnak.

Divat, vagy valóban hasznos a napelem?

Az elmúlt években több napelemes rendszer telepítésére felhasználható állami támogatás és pályázat vált elérhetővé, amelynek köszönhetően megnőtt az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt; ilyen most pl. az otthonfelújítási támogatás, amely 50%-os, vissza nem térítendő támogatási aránnyal vehető igénybe. Ezek sokat segítettek abban, hogy a lakosság számára szélesebb körben is elérhető legyen a napelemes rendszer.

 

Mennyi a napelem megtérülési ideje?

Egy átlagos méretűnek mondható napelemes rendszer kb. 7-9 év alatt térül meg, és 30 évig garantáltan termel. Ezzel kiválthatjuk a teljes villanyszámlánkat.

Hogyan működik a napelem?

A napelemgyárakban a napelempaneleket úgy készítik, hogy szilíciumtömböket növesztenek, majd ezeket szeletelik és rálaminálják a panelekre. Amikor a nap rásüt a napelemre, olyankor elektronok kezdenek el áramlani, amelyeket a napelemen látható, kis fémszálak gyűjtenek össze. Így egyenáram keletkezik, amely eljut az inverterbe. Az inverter átalakítja váltóárammá, és így kapjuk az elektromos áramot.

A napelempanelekre termékgarancia érvényes, amely azt jelenti, hogy a napelemgyártó cégek garantálják azt, hogy ha valamilyen fizikai, természeti behatás éri a napelemet (pl. egy átlagos jégeső), akkor az nem fog eltörni.  Ezért a napelemgyártó cégek szigorú teszteknek vetik alá a napelempaneleket, pl. acélgolyó zápornak, mert ha ezt kibírják, akkor a szélsőséges éghajlati tényezőket is.

 

Amíg ezt a cikket elolvastátok, a VPP cégcsoport által fejlesztett és épített naperőművek nagyjából 5000 kWh villamosenergiát termeltek, amely két kisebb háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Ezzel 1,7 tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentesítik a légkört. 😉🌱⁠

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél értesülni az újabb hírekről, iratkozz fel YouTube-csatornánkra! 🔔

☀️ Napelemes rendszer telepítésén gondolkodsz? 💡Kérj ajánlatot és kollégánk hamarosan jelentkezik!: Árajánlatkérés

👀Kövess minket itt is:

👉 Facebook

👉 Instagram

 

#napelem #napenergia #fenntarthatóság #környezetvédelem #környezettudatosság #zöldenergia #megújuló #energia #klímasemlegesség #zöldóra #megtérülés #villanyszámla #szaldó #vpp #fuzia #ajánlatkérés

 

ZölDóra Vlog

„Gondolkodtál már azon, hogy 10 év múlva vajon lesz-e elég ivóvíz? Te is érzékeled, hogy a mezőgazdasági termékek ára már az egekben van? Fontos, hogy tudj róla: Te is tehetsz ellene! Gyere, és keressük meg együtt az okokat és a válaszokat!”

Dóra

Ugrás a Vlogra